Nikdy se ti nepodaří žít tak, aby se to líbilo každému. Proto žij tak, aby se to líbilo Tobě!

20/02/20

Kuchařka pro blbečky

Je ze mě žena v domácnosti. Na plnej úvazek. Asi mě klepne. Celej svůj život jsem se divila mámě, proč je každej večer tak vzteklá a tříská dveřma, když už jde konečně do postele. Přitom my ostatní jsme úplně v pohodě a to taky chodíme do práce jako ona, brzy vstáváme a podobný věci. Tak teď už to docela chápu. Ona nebyla naštvaná z té práce nebo z toho, že měla těžkej den nebo jen blbou náladu. Ona totiž byla nešťastná. Z nás a z naší domácnosti.



Donedávna jsme totiž žili ještě všichni společně, než jsem si konečně sbalila malej baťůžek s pár věcma a vyrazila vstříc naprosté svobodě a bydlení ve vlastním. Zde bych to ráda trochu rozvedla. Pod větou bydlet ve vlastním si zkuste spíš představit nově zrekonstruovaný holobyt. Čili čtyři holé stěny a uprostřed spacák, malá bedna na které leží notebook a kolem ní namotaná prodlužovačka. Heh. Jo, takže takhle teď já bydlím. Není to tak, že bych milovala minimalistický styl nebo tak něco. Spíš všechny moje naspořené peníze jsem vrazila do rekonstrukce bytu. Takže nové podlahy, nová koupelna, nová kuchyně a vestavěné spotřebiče. K tomu si přičtěte ještě novou elektriku a práce kolem no a najednou se suma za opravy rovná skoro plné ceně zakoupeného bytu. Byla to teda spíš jeskyně, ale už je to (vzhledově) opravdu novej byt. A jednou bude opravdu krásnej! :-) Každej měsíc si z platu dávám část peněz bokem a postupně kus po kusu dokupuju vybavení. Ke gauči ani posteli jsem se zatím nedostala. To je momentálně v seznamu na posledním a předposledním místě...

No a je tomu 14 dní, co máma na půl roku odjela mimo republiku na služební cestu. A my jsme tady zůstali na všechno sami. S mamkou jsme si po večerech vždycky telefonovaly (i když teda bydlí kousek ode mě, ale já k nim od přestěhování moc nejezdila, maximálně jen pro další věci do bytu). Je to teď taková naše nově zavedená ,,tradice". Nebyly jsme spolu, naposled jsme si řekly, že se konečně neuvidíme a každá si užijeme toho svýho novýho soukromí a skončí to věčný svěřování se a debaty o ničem... ale stejně jsme si na konci dne musely zavolat a všechno si říct. I když jsem tady pár měsíců zpátky rozhlašovala, jak se těším do vlastního. A stejně mi ty rozhovory s mámou zpětně strašně chybí...

Takže posledních 14 dní se vracím zase zpátky do našeho domečku a starám se. O otčíma a o našeho psa. Najednou musím prát, žehlit, vařit a zase vycházkovat se psem. Najednou nemám po práci tolik času, abych se ještě protáhla a dala si svůj čaj. Najednou musím kmitat, abych ještě před tréninkem zvládla naházet věci do pračky a nádobí do myčky a zničená po tréninku ještě musím stát nad plotnou a snažit se uvařit něco poživatelnýho. Krutá pravda - já vařit neumím. Dnešní krůtí se zeleninou se sice vyvedlo (jak chuťově, tak vzhledově), ale rýži jsem udělala až na třetí pokus. Takhle trapně mi už dlouho nebylo. Nevím. Když vařím pro sebe a něco se nevyvede, moc si z toho nedělám. Buď to vyhodím nebo to sním. Ale když už vařím pro víc lidí, cítím se trapně. Jsem najednou tak neschopná. A přitom v mém věku už by vaření měla být samozřejmost. Sakra! Jak si sakra mám namotávat pana Božského, když mu nebudu schopná ani uvařit blbou rejži?!
Otčím je naštěstí veselá povaha a vždy jen konstatoval, že malty není nikdy dost... u pokusu č. 2 myslím říkal, že kdyby si tu ,,hmotu X" pocukroval a přidal kakao, dalo by se to považovat za rýžovou kaši. No naštěstí moje chemie v kuchyni měla dobrej konec, všichni včetně psa se dobře najedli a já mohla pokračovat v dalších činnostech. Praní a žehlení už je taková zajetá rutina. Vysavač je můj nejlepší kamarád (poslední dobou) a mop na vytírání nesnáším... prostě se nemáme moc rádi. Díky psovi a naší bílé podlaze mop skoro neschovávám, totéž platí o vysavači.

A pak pozdě večer, když už mám konečně za sebou i sprchu a můžu si jít lehnout do postele najednou zjišťuji, že jsem se nestihla ani pořádně protáhnout, nejsem naučená do školy, a svačinu do práce zřejmě budu honit zase až ráno někde poslepu z lednice. A pak přišel ten moment, kdy jsem si uvědomila, proč máma těma dveřma každej večer mlátí. Protože najednou jsem i já pocítila nutkání s něčím nehorázně praštit a ulevit si od vzteku. Najednou můj volný čas a moje hobby muselo ustoupit (nebo se vtěsnat) před domácí rutinou, se kterou mi nikdo nepomáhá. Ba naopak. Ta práce mi díky nim jenom přibývá. Já když si vyperu jednou za týden, tak ze sebe mám dobrej pocit a ještě se odměním čtením knihy nebo něčím podobným.
Cítím pocit viny, protože já byla taky taková. Mamka se starala a já si hleděla svých věcí a tyhle blbosti mi vlastně nikdy moc nedocházely. Proto ona byla naštvaná. Nebo spíš smutná. Protože i když je nás doma docela dost, tak jí s tím nikdo nepomůže a bereme to vlastně jenom jako samozřejmost, že ona se postará.

Takže nyní místo mých poklidných večerů najednou vyhledávám něco jako Kuchařky nebo Recepty pro blbečky. Divím se, že nějakou takovou knihu ještě nikdo nevymyslel. Asi nevěděli, že někdo takovej na světě vůbec existuje. A ono hele! Fakt existuje. Já! Možná časem se do toho snad dostanu. No budu muset, jestli budu chtít, aby naše rodina přežila ten půlrok. V opačném případě nechci vidět ten účet za pizzu a jídla od vietnamců :-D

17/02/20

A pak se dveře uzavřely

Toho večera jsem seděla v čajovně a spokojeně bafala vodní dýmku. Zdál se to být o dost lepší nápad, než utápět svůj smutek někde v baru u vodky s džusem. Ibiškový čaj mi ten večer bohatě stačil. Potemnělé prostředí, tichá a zároveň uklidňující hudba a místečko v rohu, kde jsem mohla být schovaná jen já sama se svými myšlenkami. Přesně tohle jsem potřebovala. Jen ticho, čaj a vyčistit hlavu.




A onoho večera jsem si s sebou vzala i notebook a začala psát. Nenapadlo mě v ten moment nic lepšího, než všechny své myšlenky vypsat ze sebe ven. Nestála jsem o to se zase někomu svěřovat. Potřebovala jsem zpověď. Sama sobě si přiznat chyby. Věřte nebo ne, opravdu to pomohlo. Mohla jsem psát nesouvislé věty nebo chaotické odstavce, bylo mi to jedno. Prostě jsem psala. Všechno. Během psaní jsem začala brečet. Známka toho, že snad poprvé v životě jsem sama k sobě byla upřímná. Ten pocit uvolnění a ten klid, který ve mě po tom všem nastal se nedá popsat slovy. Zhluboka jsem se nadechla, zavřela oči a najednou cítila tu volnost a tu svobodu. Všechny výčitky, všechen vztek, všechno to, co mě svazovalo v minulosti, to vše bylo najednou pryč. A já sama sebe mohla konečně obejmout a hrdě říct, že si odpouštím. I všem, kterým jsem kdy ublížila nebo těm, kteří ublížili mě. Všichni si zaslouží odpuštění. Zametla jsem si před svým prahem. Tohle jsem měla udělat už hodně dávno.

Toho večera jsem plakala dlouho. Ale nebyly to slzy smutku, nýbrž slzy štěstí že už je po všem. Pomalu jsem usrkávala čaj a užívala si poklidného bublání vodní dýmky. Pak jsem si uvědomila, že v mém životě je ještě jedna osoba, která si zaslouží moji otevřenou zpověď. Pan Božský.

Otevřela jsem messenger a pročetla jsem si skoro všechno, co jsme si za tu dobu napsali. Vrátila jsem se ve vzpomínkách do minulého léta, znovu si prožila všechny ty zamilované zprávy. Pak nastal podzim a období mého smutku. Pak následovalo období nenávisti. Pak už to byly jen moje monology, které (jak zpětně zjišťuji) byly zcela nemístné. Někdy dávaly smysl, jindy moc ne. Ať tak či onak, bylo na čase přiznat si pravdu. Znovu jsem vzala noťásek na klín a znovu začala psát. Byla to ta nejdelší zpověď a zároveň i nejdelší moje zpráva na rozloučenou, jakou jsem panu Božskému kdy napsala. Opět jsem cítila, jak moc se mnou houpaly emoce. A byla jsem za to ráda. Bylo to znamení, že ten vzkaz je upřímný. Že je od srdce milovanému člověku.
Ten dopis jsem zpětně pročítala asi desetkrát, chtěla jsem se ujistit, že jsem v něm zmínila všechno. Jakmile bylo hotovo a konečně jsem odvrátila hlavu od monitoru, zjistila jsem, že čajovna je už prázdná. Už bylo dávno po zavíračce. Majitel ovšem s úsměvem seděl za pultem a s přátelským úsměvem pokyvoval, že se nic neděje, že klidně můžu ještě chvíli posedět. Nevím, zda mě sledoval celou tu dobu, jak tam sedím se slzama v očích a nebo si mě všiml až při uklízení stolů. Ale zřejmě chápal, co se dělo, a proto mě nechal v klidu být. Při placení jsem mu jako poděkování nechala velký dýško. Pak jsem se rozloučila a odešla domů.

Tu noc jsem spala tak, jako už dlouho ne. Neměla jsem zlé sny, neměla jsem výčitky. Spala jsem s čistou hlavou a celou noc v kuse. Ráno mě vzbudil messenger. Kluci z práce asi zapoměli, že mám volno a už vypisovali, kde jsem. Budíček jak nechceš. Ale co už. Když už jsem byla vzůru, tak jsem se jen posadila na postel zabalená do deky a začala přemýšlet. Bylo na čase panu Božskému poslat poslední dopis. Jenže ono ejhle? Profil na Facebooku nejde dohledat? Na messengeru nelze odeslat zprávu? Zablokoval si mě...
Propadla jsem panice. Byla jsem tak blbá a vlezlá, že už to asi nevydržel. Což zpětně vlastně bylo docela předvídatelné, že k tomu brzy dojde. Bylo to jasný znamení toho, že víc už to podělat nejde. Takže jsem seděla a brečela, protože to jediný, co jsem mu celou tu dobu chtěla říct a nevěděla jsem jak, jsem měla teď konečně v klidu (a za střízliva) sepsané v počítači a neměla jsem jak, mu tu zprávu odeslat. Začaly se mi třást ruce. Uvědomila jsem si, jaký je to pocit, když už není žádná šance, že bych své chyby mohla nějak odčinit nebo při nejhorším se alespoň omluvit za to všechno, co bylo a dát si sbohem.

Seděla jsem na posteli a zírala jsem do stěny. Po tváři mi tekly slzy. V ruce jsem pevně svírala telefon. Všude bylo takové ticho a prázdno. Byla jsem zase na dně. Když už jsem si konečně myslela, že všechno urovnám, tak zase mi do toho skočila překážka. Kterou jsem vlastně zase způsobila já. Chvilkama jsem přemýšlela, že ten dopis vytisknu a vhodím mu ho třeba do schránky. Prostě mu to potřebuju doručit. Jakkoliv. Prostě potřebuju, aby to věděl. Sakra. Proklínala jsem se.
Najednou mě z mého sebeovbiňování vyrušila návštěva. Dveře od pokoje se najednou otevřely a do pokoje mi vběhl náš pes. Asi slyšel, že už nespím a tak se šel podívat, protože ho naši ráno nechávají spát doma a já, jelikož do práce jezdím poslední, tak ho pak zas pouštím ven. Přišel ke mě a upřeně na mě hleděl. A jelikož jeho den začíná už v pět ráno, tak do mě aktivně začal strkat, abych vylezla z postele a šla taky něco dělat. Pak do mě vrazil tak, že mi vyrazil z ruky i telefon. Čert vem, že na něho hned šlápnul, celej on. Náš malej tank. Donutilo mě to aspoň vstát a zvednout telefon, než mi ho zase rozmačká.
Při kontrole displeje (jestli náhodou někde neprasknul) jsem zjistila, že mám otevřenej instagram. A tam byly fotky od moře a na nich on. Pan Božský. A najednou mi to došlo.. Snad jediný místo, kde vlastně ještě nejsem zablokovaná a kam skoro vůbec nechodím... jako by tomu někdo chtěl. Moje opravdu poslední šance. Ta finálová. Šla jsem si uvařit čaj a nastartovala počítač. Naposled pročetla svůj dopis, abych se už konečně vyvarovala všem těm chybám a nesrovnalostem a aby tam zároveň už bylo opravdu všechno. Pa už jsem jen klikla na odeslat.

Beze slov

Můj nejdražší,

chápu, že tě už nebaví mé věčné otravování a vypisování, ale prostě si nemůžu pomoc. Pořád si pohrávám s myšlenkou, že kdybych tehdy nepřijala tvé pozvání na naši společnou dovolenou, mohlo to být teď všechno jinak. Přiznávám, nebyla jsem vždy perfektní ženou, nejsem perfektní. Mám svý chyby. Nebudu se tě pořád dokola ptát, jestli se na mě pořád zlobíš. Já vím, že jo. A věř mi, že bych udělala cokoliv, jen aby tomu už tak nebylo. Věř tomu nebo ne, ale pořád mě to mrzí a moc se mi stýská. Snažila jsem se předstírat, že je to v pohodě a prostě na to všechno zapomenout, ale nejde to. Protože k tobě pořád něco cítím a už nevím, co mám dělat.


Možná to bude znít jako klišé, ale věř mi, že bych teď dala cokoliv za to, abych s tebou mohla být alespoň na jediný den. Když jsme se viděli naposled, tak jsi mi řekl, že se ještě ozveš. A já pořád tajně doufám, že jednoho dne mi zase napíšeš. Je pravda, že za tu dobu, co jsme od sebe, se stalo lecos. Ano, měla jsem vztek a ne vždy jsem byla milá. Naopak. Pravdou ale je, že to všechno, to jak jsem se chovala, jsem dělala jenom proto, protože jsem byla nešťastná z toho, že už spolu nejsme. Měla jsem vztek, ne kvůli tobě, ale kvůli sobě. Že kvůli takový blbosti jsem přišla o někoho, na kom mi hodně záleželo a záleží. Já vím, že nemám právo tě o cokoliv žádat. Ale přesto. Pořád tě mám ráda. A nikdy jsem ti nechtěla ublížit. Udělám cokoliv, aby to mezi námi bylo zase jako dřív. Nebo abychom alespoň zůstali přátelé. Protože já takhle dál už nemůžu. Moc mě mrzí, že se na mě zlobíš a že už ti nestojím ani za odpověď. Ale chápu to. Vím, jak ses musel cítit a chápu, že zpětně už se o tom nechceš bavit. Ani já to nechci. Co se stalo bohužel změnit nedokážu. Jen tě chci poprosit, abys mi dal poslední šanci. Já to nechci zahodit, nechci tě ztratit, i když už se tak asi stalo. Omlouvám se za to, za všechno. Nechtěla jsem tě zklamat. Je pravda, že jsem horká hlava a zbytečně kolikrát reaguju přehnaně. Ale dokážu se změnit, už kvůli tobě jsem ochotná udělat všechno jinak. Protože chci, abys byl šťastný. Protože po tom všem, co jsi mi říkal a co se ti přihodilo, si zasloužíš perfektní holku.

Opravdu slibuju, že se polepším. Nechci, aby to vyznělo jako prázdný slova, ale nemám momentálně nic jinýho, čím bych ti to mohla dokázat. Můžu ti to jen napsat a doufat, že mě pochopíš a dáš mi ještě šanci. Ty mě znáš, víš co jsem zač. Jsem ta holka, která tě donutí koupit si 3 panáky vodky jen kvůli tomu, že k tomu grátis pak dostaneme sluneční brýle. Neříkám, že ten vztah byl vždycky dokonalej, ty neshody k tomu bohužel patří. A já už nic takového nechci a opravdu udělám cokoliv, aby k tomu už nedošlo. Opravdu ne. Prosím věř mi, že toho lituju. Ale nechci to vzdát. Nechci o tebe přijít. A pokud je zde alespoň malá šance toho, že bych to mohla nějak napravit, udělám to. Mám tě ráda.

16/02/20

Valentýnské pozdvižení

Tak jsem zase zpátky! Mnozí z Vás mi dokonce psali i maily, zda jsem třeba nespáchala sebevraždu nebo tak něco, když už jsem se tak dlouho neozvala. No, tak jak sami vidíte, tak zatím nespáchala a v budoucnu to ani neplánuju. Podle mě by se sebevraždou nic nevyřešilo, nehledě na to, že je na mě nyní vypsána hypotéka, která v případě sebevraždy bohužel nezaniká, nýbrž přechází na pozůstalé... Takže bych ve finále ještě našim velice znepříjemnila život. A to já nechci. V životě jsem zatím měla vždy jen jednu jedinou jistotu. Ať už se dostanu do sebevětších sr*ček, vždycky tu pro mě bude moje rodina. Nikdy to nebyl chlap. Ani alkohol...




Strašně ráda bych zde vyjádřila své naprosté pohoršení nad Valentýnem. Jak mnozí tvrdí, je to (nebo spíš má to být) svátek všech zamilovaných. Co je úsměvné? Zrovna včera jsem listovala svým novým diářem a zjistila, že hned další den (čili 15. února) je v kalendáři napsaný ,,Den osamělých". Wtf? To má být výsměch pro nás single? Paradoxně mě tenhle ,,den poté" ani moc neirituje. Spíš mě dráždí to, že tyhle významově protipólní dny slavíme hned po sobě... Ten, kdo je vymýšlel nebo zakomponoval takto do kalendáře byl jistě génius. Ironie. Ovšem jsem pyšná na holky, který na Valentýna slaví svůj ,,Den nezávislosti". To je aspoň gesto! Co slavím ten den já? Heh... zřejmě jen den deprese a úzkosti. Zatím jsem nenašla lepší oslavu 14. února než je láhev vína a sledování romantických filmů. U toho si aspoň skvěle pobrečím a představuju si, jaké to asi je někoho mít. No a onoho osudného večera se zrodil můj naprosto katastrofický plán.

Čert ví proč. Snad za to mohl litr vína v krvi, snad to bylo mým čirým zoufalstvím? No zkrátka a dobře - nesmyslnost č.1 - přidala jsem si zpátky do přátel na fb svýho bejvalýho... Ou shit! Ptáte se proč? Já sama nevím. Ten večer jsem měla skvělý nápad, že cca půl roku po našem absolutním krachu, pomluvách a vzájemné nenávisti, to zase dáme do kupy a stane se z nás páreček roku. Ty mé představy byly tak realistické, že jsem tomu snad i věřila, že si napíšeme pár zamilovaných vět a pak si hned vlítnem do náruče. Nebo do postele, výsledek by byl stejnej.
No, ono to ovšem mělo trochu jiný, (ne)předvídatelný scénář. Jako jo, pan Božský si mě ihned přidal zpatky do přátel, jako by se nic nedělo. Po sjetí celé jeho facebookové zdi ovšem moje růžové brýle dosti zčernaly. Tak kupříkladu naše fotky z dovolené (kde mi mimo jiné dal košem). Než jsem si ho definitivně zablokovala se slovy, že už ho nikdy v životě nechci vidět a ať zhyne v pekle (nebo něco podobně romantickýho), pořád tam měl fotky nás - jak spolu stojíme na pláži, jak se líbáme v přístavu, jak spolu jdeme ruku v ruce historickým centrem... a ono ejhle? Tak ty už tam nejsou. Jako asi se nedivím, tohle po rozchodu dělá asi každej, že si minulost maže. Ale pochopte mé ego - fakt mě to naštvalo!
Další nemilá zprávička - už zase randí s jinou roštěnkou. Zatím to asi nebude tak horký, nicméně tak tomu nebylo ani s náma, když jsem ho do poslední chvíle (předtím, než jsme spolu tedy oficiálně začali souložit) hejtovala a posílala k šípku, že my dva nebudeme nikdy víc, než kamarádi. Co čert nechtěl, stejně se stalo. Takže nesmyslnost č. 2 - psát mu romantický vzkazíky o tom, že se mi stýská, i když mezitím on zřejmě někde vrká (nebo už dokonce ojíždí) na jinou. Jestli tohle není čiré moje zoufalství, pak už vážně nevím.

No a samozřejmě teď hořká dávka reality. Sice je pravda, že moje zamilovaný romány mu neustále vyzvání na messengeru (a že jsem s tím vypisováním vlastně skoro nikdy nepřestala), ovšem jeho chování zůstalo stejné jako tehdy. Pouze přečtené zprávy bez odpovědi. Čas od času mě v práci zastaví jeho bratránek a nenápadně se zmíní o tom, že se doslechl, že mu zase vypisuju. Nezapírám, přiznávám to. Následuje proslov do duše, ať to konečně nechám být a jdu si hledat štěstí jinam. Nicméně ani zmínka o tom, že by měl Božský vztah či snad něco takovýho vůbec plánoval. No, bohužel ani zmínka o tom, že by se třeba někdy ON zmínil o MĚ...

Ruku na srdce, každej, kdo si tohle právě čte se teď zákonitě musí chytat za hlavu. Když jsem si to po sobě teď četla já, taky si můžu hlavu ukroutit. Kdy se sakra stalo, že se ze mě stala taková zoufalka? Ano, já vím kdy. Od rozchodu s panem Božským uteklo opravdu hodně času, ale ne zase tolik. Doba, kdy ve mě vřel vztek a měla jsem tisích chutí ho prostě zkopat a vymlátit mu zuby pomalu ale jistě polevila. Jak známo (nebo spíš, jak o tom píše Petr Cassanova), nenávist je pouze jiným projevem lásky. A je pravda, že já jsem do toho s Božským spadla po hlavě a ještě v počátcích to náhle a až moc rychle skončilo. Prostě takovej ,,fofrvztah", u kterého si vlastně ani nejste jistí, co se to sakra stalo a zda to vztah vůbec byl...
Je sice pravda, že Božský to vzal až nechutně s klidem a troufám si trdit, že kvůli tomu snad ani nijak nestresoval. Bojím se, že spíš ani vůbec nic necítil. Že tyhle pocity - opuštění, kopačky, pocity úzkosti, lítost, nehorázný stesk po něm,... že tohle všechno jsem zase prožívala jen a pouze já. A doteď pořád toužím po tom zjistit proč (to neprožíval a proč se to vlastně stalo).
Prostě od té doby (někdy koncem tohoto roku), kdy ze mě vyprchala poslední dávka vzteku, nastala ta druhá fáze - lítost. Začala jsem si připouštět, že ať se tam stalo tehdá cokoliv, nesu za to plnou zodpovědnost. Dokonce jsem se i v jednom ze svých neuvěřitelně dlouhých vzkazů na messengeru omluvila - za sebe, za všechno! Napsala jsem mu, že mě to moc mrzí (i když jsem tehdy paradoxně vůbec nechápala proč, ale sakra, fakt jsem ze sebe byla schopná vypotit cokoliv, jen aby se zase vrátil). Taky nějaký kecy okolo, že když mi dá ještě šanci, tak už budu opravdu hodná holka a podobný slaďárny. No... jako hřeje mě u srdíčka, že si to aspoň přečetl. Nebo zobrazil.

Je pravda, že vypisovat mu skoro denně ho musí děsně štvát (protože třeba mě by to děsně štvalo). Nicméně jsem si řekla, že se to opravdu pokusím omezit a snažit se mu moc nepřipomínat. Protože momentálně si koleduju maximálně o to, že se mu zhnusím už nadobro. A tentokrát to bude on, kdo mi dá blokaci na Facebooku.