Nikdy se ti nepodaří žít tak, aby se to líbilo každému. Proto žij tak, aby se to líbilo Tobě!

12/04/19

Den, kdy na nebi přibyla další hvězda

Dnes to bude krátké, protože k tomu nemám co říct. A nic moc k tomu říct ani nechci. V čem vlastně spočívá smysl života? A kdo určuje náš čas, který nám ještě zbývá? Kdyby zítřejší den měl být váš poslední, jak byste se cítili? Litovali byste něčeho nebo byste odešli šťastní? Když tyhle otázky nasměruji na sebe, tak asi ne... neoděsla bych šťastná. Protože pořád jsou zde jisté věci, které chci ve svém životě ještě udělat. Pak teprve odejdu šťastná.


Dnes v noci jsem měla zvláštní sen. Mrazilo mě z toho. Viděla jsem se na okamžik s babičkou a připadalo mi to jako rozloučení. Stály jsme naproti sobě a nic si neřekly. Vypadala spokojeně, hlavně mi říkala, že je vše už dobrý. Pak jsem se vzbudila. Fakt jsem měla divný pocit, ale bylo už dost pozdě a musela jsem jít do práce. Dnes jsme měli pochod se zátěží. Chtěla jsem už konečně přimět mámu, aby se se mnou jela podívat na ten můj budoucí byt, tak jsem jí psala smsku, jestli se jí bude odpoledne chtít jet se mnou. Odepsala jen ,,Dnes nikam nejedeme. Babička ráno umřela.".

Musím přiznat, že mě to moc nevzalo a v první chvíli jsem měla pocit, jako kdybych to už dávno věděla. Nebo spíš už delší dobu jsem se psychicky připravovala na ten okamžik, kdy to příjde.
Smrt není pěkná věc, ale mnohdy je to pro člověka vysvobození. Babička poslední týden (díky všem těm zlomeninám a obrovské ztrátě krve) trpěla nepředstavitelnou bolestí. Už to došlo do stádia, kdy dostala do žíly morfium. Předevčírem za ní do nemocnice jela teta a pak nám volala, že jí už babča ani nepoznává a moc nevnímá realitu... tak co to bylo za život, když už jste jen vězni ve vlastním těle?

Popravdě, slzy se mi derou do očí teprve teď, když o tom píšu. Pro babičku to bylo vysvobození a pro naši rodinu obrovská ztráta. Nestihli jsme se ani rozloučit. Naposled jsme se viděly spolu snad na Vánoce. Teď si to přesně nedokážu vybavit, ale pořád jsem jí slibovala, že za ní přijedu a pořád jsem si na to nenašla čas. A teď už je pozdě...
Ale my dvě se spolu rozloučily. Vím to. Babička byla hodně důsledný a poctivý člověk a nezůstala nikomu nikdy nic dlužná. Ani mě ne. Asi proto se mi dnes o ní zdálo. My dvě jsme se potřebovaly naposled rozloučit. A to se také stalo.

10/04/19

Dilema pyrotechnikovo

A je to tady! Píši vám o tom pořád dokola, pak od toho radši utíkám a zase se zaměřuji na jiné věci, abych pořád dokola nemluvila jen o tom jednom, no a stejně na konci nebo v komentářích se k tomu opět vracím. Je to takový můj aktuální kolotoč, taková moje centrifúga. O čem že to zase melu? Zasvěcení a pravidelní čtenáři mých dojáků jistě vědí a do monitoru šeptají - no přece o tom novém bytě!



Už to tak bude. Z mého každodenního nezávislého prohlížení nabídek realitních makléřů i inzerátů osobních vlastníků mi do očí udeřil jen jeden jediný byt. Dalo by se to popsat jako láska na první pohled. No vážně! Prohlédla jsem si fotky a hned jsem věděla, že musí být můj. Prostě musí! Na nic jsem nečekala a hned vytáčela telefoní číslo uvedené v inzerátu. Za pár minut jsem byla s makléřkou domluvená na prohlídce. Jednoduché a rychlé. Do konce týdne jsem chlapům v práci nebásnila o ničem jiném... hádam podle jejich výrazů v obličeji, že z toho mého neustálého opakování prázdných keců byli opravdu nadšení. Heh... ironie.
No a včera byl ten den D. Hned z práce jsem běžela na uvedenou adresu. Třásla jsem se nedočkavostí. Uvítla mě holčina, jen o něco málo starší než jsem já (po telefonu jsem jí odhadovala na vyhořelou čtyřicátnici, tak to se jí teď zpětně omlouvám). Vyběhli jsme do třetího patra (není tam výtah, lol... už se vidím, jak tahám nový nábytek a spotřebiče hezky po schodech... po úzkých schodech... do třetího patra) a už odemykal dveře. Rozhlížela jsem se, na tom malém patře jsou jen dva byty. V jednom bydlí rodinka důchodců a ten druhý, jo, to bude ten můj.
Otevřely se dveře od bytu a já nadšeně vběhla dovnitř. Proběhla jsem chodbou a hledala tu největší místnost v bytě, ten obývák. Sakra, je stejně velkej jako naše pole dance studio! Tam se vleze obrovský gauč a vedle ještě tyčka... dvě tyčky?! No tak mě napadlo, kdyby holky někdy chtěly přijít na kafe, tak ať máme kde cvičit... ne, v klidu, teď opravdu žertuji. Celá stěna toho obyváku je prosklená (myslím se tomu říká francouzské okno? nebo tak nějak?) a navíc je na západní straně, což znamená, že odpoledne mi tam bude krásně hřát sluníčko. Oujé. Vypadá to skoro stejně, jak ty snobské byty z amerických filmů. Prostě hashtag s názvem #musthave! Přeběhla jsem chodbu a ocitla se v kuchyni. Zde byla dlažba a částečně zřízená kuchyňská linka (takže sporák, myčka, dřez a něco, co zdánlivě připomínalo rychlovrnou konvici...) Na konci kuchyně byl vstup na malý balkón (jooo, chci byt s balkónem!). Otevřela jsem dveře, abych se podívala ven a ouha! V rohu balkonu hned pode dveřmi na mě syčel pták, který zde už bydlel asi delší dobu. Měl tam krásně vystlané hnízdo a z něj vykukovaly ještě dvě menší růžové hlavičky... mám spolubydlící?! :) Paní makléřka za mnou ani nestíhala chodit, natož mi něco říct, byla jsem jak uragán. Opatrně jsem zavřela balkonové dveře. Výhled z balkonu byl takový, no, nijaký. Viděla jsem na malý obezděný dvoreček patřící policii a malé dětské hriště. Celé dokola to bylo obehnané dalšími panelovými domy. a mezi nimi jen úzká štěrková cesta vedoucí na to hřiště a k zadnímu vchodu do domu. Nic extra, ale aspoň záruka toho, že tam nebude slyšet hluk rušné ulice a aut.
Přeběhla jsem zkontrolovat koupelnu. Je dlouhá a úzká. Navíc po rekonstrukci, stačí akorát sehnat někde funkční pračku. Navíc je zde vana i sprchový kout. Och luxus... Podle makléřky by mělo být potrubí už taky po rekonstrukci, takže plast a elektrika též po novu dělaná, takže měď. Hmm, asi dobrý. Moc těmto věcem nerozumím. A moc mě mrzelo, že na té prohlídce se mnou nebyla máma. Slíbila mi, že se tam se mnou půjde podívat, ale nkonec to odvolala kvůli jiným věcem. Podle mě o hodně přišla, i když já jsem teď jak slepá, protože se mi všechno líbí a nejvíc se mi líbí ta představa, že to všechno už může být brzy moje. V hlavě už jsem měla přesně naskicovaný vzhled mého nového bytu. Plovoucí podlahy, tmavé stěny, nábytek ve venkovském stylu (krom kuchyně, ta bude ve stylu steampunk), decentní ložnice, nic extra přeplácanýho, protože jsem a chci být minimalista. Jo, jednou to všechno bude a bude to dokonalý. Kdybych vyhrála sportku, tak bych si to samozřejmě mohla hned vše zaplatit. Hahaha. Taky bude časem... možná :-D Jsem přeci optimista.

No co vám budu povídat, prostě k důležitým a docela zásadním věcem jsem se dostala snad až po půl hodině lítání po prázném bytě. Nějak jsem zapoměla zmínit, že ten byt je po rekonstrukci jen částečně (takže krom plastových oken, nové kuchyně a koupelny) je zbytek takový v polorozpadu. Hlavně podlahy. Rozjeté parkety a mezery, že by se do nich nasoukal nejeden velkej pavouk. Ale to je pro mě docela nepodstatný, to se časem stejně bude vše předělávat a do startu tyhle kosmetické vady vyřeší koberce. Měsíční poplatky (fond, odpady, energie, apod.) vycházejí cca na 5000,- a za takovou cenu v dnešní době nešeženu snad ani pronájem 1+kk (někde asi jo, ale určitě ne v našem městě...). Takže plná pozitivní energie a nadšení, že konečně se chystám udělat další razantní krok ve svém životě, jsem jela spokojeně domů.
Bohužel naši nějak mé nadšení odmítli sdílet. Zřejmě proto, že neviděli ten byt, možná proto, že nikdy dříve jsem nic podobného ještě neřešila. Who knows? Jisté bylo to, že z jejich strany zaznělo rázné ne! Byla jsem nešťastná. Nebo spíš mě mrzelo, že jsem to své chvilkové štěstí a nadšení neměla s kým sdílet. Napsala jsem Mattovi a panu L. Oba měli odlišný názor. Aspoň někdo mě podpoří. Přeci jen nejsem šílená. Nebo jsem? Jasně, že jsem.
Postupem večera a díky mamčiným nárazovým faktům o hypotékách a dluzích a podpoře a já nevím čemu, se mi povedlo někdy kolem půlnoci dostat mentální krizi. Část mého já křičela ,,ano, zaplať zálohu hned druhý den a to co chceš bude hned tvoje!". Ale ta druhá část (ta zřejmě zodpovědná a jediná racionálně myslící) zase říkala ,,ne, sakra nebuď blbá - peníze na hypotéku, doba splácení, co když přijdeš o práci, musíš myslet na nájem, omezení utrácení za to co chceš, finance na rekonstrukci a zařízení, spotřeba vody a energie,...". No prostě se mi povedlo se totálně rozbít na dvě části. Nemohla jsem spát. Dostala jsem strach. Uvědomila jsem si, že se bojím své zodpovědnosti. Tohle není novej mobil, nemůžeš ho po čase zahodit nebo vyměnit. Tohle už je sakra byt, tady se musíš starat a platit. Ale zas na druhou stranu tenhle krok musela udělat většina z nás nebo snad ne? A taky to zvládli. Tak proč né já? Je to něco nového, neznámého. Navíc necítím podporu od rodiny, proto mám strach do toho sam za sebe jít. Ale zas to ALE! Dobrou práci přece mám a vydělávám dost na to, abych sama zvládla kočírovat hypotéku. Stačí se uskromnit, přestat utrácet za blbosti, udělat si měsíční plán výdajů. Sakra řešení jsou... Dilema pyrotechnikovo. Červenej drát nebo modrej?

Dnes ráno jsem zvedla telefon a začala obvolávat bankovní poradce. Makléřka mi dohodila jednoho jejich poradce, který většině jejich klientů vyřizuje výhodné úvěry a hypotéky. Já, protože mám svoji skvělou bankovní poradkyni, a nevěřím moc prodejcům nemovitostí (díky historkám od ostatních, kteří něco podobného řešili), jsem si radši našla i zadní vrátka a chci znát více možností a chci mít možnost si i vybrat. Pokud se mi ani jedna nabídka nebude zamlouvat, radši to nechám být a se slzou v oku ten byt přenechám někomu jinému (ale bude mě to sakra mrzet, protože... nejde to popsat, prostě je pěknej). Takže dnešek a zítřek musím zasvětit nabídkám finančních poradců. Zásadní problém je čas. Protože zájemců je mnoho a je jen otázkou času, než se objeví někdo movitější než já a zamává obálkou se zálohou na byt. Nechci dělat ukvapená rozhodnutí,nechci se po zbytek života zazdít. Ale ta představa nezávislosti a vlastního zázemí je prostě úžasná a chybí k ní jen krůček. Ale za jakou cenu? Mám v hlavě bordel. Ne, spíš trpím rozdvojenou osobností. Na každém rameni mi sedí jedna malá postavička a navzájem si protiřečí. Znáte ten pocit? A jak jste vaše první bydlení řešili vy? Za každý váš komentář budu moc ráda.

07/04/19

Pod tlakem

Dnes to bude krátké a chaotické. Na víkend jsem se těšila a částečně i netěšila. Zase jsem trpěla (a to jsem byla v práci jen blbý 3 dny) spánkovou deprivací. Takže páteční odpoledne mi zaručovalo, že se sakra zase vyspím... ale na druhou stranu jsem na víkend jela do Prahy, kvůli dodělávání restů na bakalářce (kterou zase nestihnu dopsat, už druhým rokem btw.), což znamená, že stejně po nocích spát moc nebudu a budu u wordu vysedávat ve dne v noci... Ouch.




Našla jsem si na realitkách byt. Oujé! Obyvák je stejně velký, jako naše pole dance studio, s obrovským francouzským oknem a výhledem na historickou část našeho městečka. Skvostný snobský byt! Navrhla jsem mámě, že bychom se na něj mohli zajít podívat... nedobrovolně souhlasila. Je po částečné rekonstrukci (takže nová koupelna, přijatelná kuchyň a plastový okna.... that's all), takže nic moc extra. Jediný obrovský plus mu přidává ta jeho velikost (3+1 - 142m2), to že se nachází v dobré části města a ten obr obývák s prosklenou zdí. Ovšem pro mě to byla láska na první pohled, takže...

Pan L. se neozval, Mariňák se už neozval a ani Matt nějak nemá čas. Můj sexuální život začíná být jako moje nové Audi... já nemám Audi. Ovšem ruku na srdce, teď momentálně mi to ani moc nechybí. Nebo spíš jsem se zaměřila asi na podstatnější věci, než je uspokojování základních potřeb.

Kamioňačka je schizofrenik. Hell yeah. Poslední návštěva u ní byla spíš jako návštěva ústavu pro mentálně slabší. Trpí stihomanem, extrémní změnou nálad a částečně nevnímá realitu. Během jedné hodiny se mi snažila namluvit, že její sousedka jí vyhrožuje mafií (ne, fakt ne, tu holku znám, je to mladá holčina s prckem na cestě, ta má chudina svých starostí dost), že se jí její bratr snaží už týden v kuse vykrást byt a taky že jí její nadřízený vyhrožuje v práci vyhazovem, pokud mu prý nedá (eh... tomu bych možná i věřila, ale v návaznosti na to ostatní si myslím, že prostě vyšiluje). Měla jsem tisíc chutí ji odvézt k psychoušovi, protože to poslední dobou sama se sebou nedává, ale když už potom začala cosi plantat o vraždě a že by jí bylo ve vězení hrozně fajn, protože by nemusela dřít a splácet svůj pidi byt, radši jsem se uklidila pryč. Po zbytek večera mi vypisovala smsky (že já dement jí vůbec něco psala... kdysi dávno), že až se nastěhuju do novýho bytu, bude tam bydlet se mnou... tak to sorry, ale ne. S těží uživím sebe, natož ještě k sobě tahat fetku.

Zrzka řeší čerstvě rozchod. Ten její vysněný mužský se s ní netaktně rozešel při hraní League of Legends. Jako vážně?! Chudina mi berečla do telefonu a lákala mě na víno, ale bohužel, tenhle víkend to fakt neklapne a přes týden si to nelajznu se někde vylít. Takže to zapijeme až ten další víkend, to zatím v plánu nic nemám. Ale je to úsměvný, jaký jsou pánové v dnešní době gentlemani, že? Kopala bych je do koulí, ale oni už žádný nemaj... jen plnou hubu keců.

No a bude deset a já pořád sedím nad wordem. Čaj už mi došel a víno taky, ale zjistila jsem, že alkohol a hladina v krvi mají pozitivní vliv na smyslové vnímání a produktivitu. To co se mi povedlo vypotit jen za dnešek, bych za střízliva patlala třeba týden. Zajímavé, asi o tom napíši budoucí diplomovou práci. Hahaha. Mějte se jak chcete, já stále zůstávám pozitivní. I přes to všechno, co se na mě za těch pár dní zase vysypalo. Díky Bohu za to jaro a slunečné počasí. Je to moje Power banka. Jinak už bych zase jela na dřeň. Chtělo by to jet někam na fesťák... ne... chce to ještě deci vína.

03/04/19

Rozpolcená

Opět jsem o sobě nedala dlouho vědět. Nevím, nějak jsem nestíhala a hlavně poslední dobou toho na mě bylo už moc. Nechci vám tady zase vypisovat, že se můj svět bortí jako domeček z karet. On je totiž naprosto v pořádku a vlastně teď prožívám opravdu skvělé období a jsem plná sil a pozitivní energie. Bohužel v mém blízkém okolí tomu tak není a události posledních dnů se dosti podepsaly na mé psychice a já už potřebovala prostě pauzu, jinak by mě to stálo můj vnitřní klid a asi i žaludeční vředy.




Naše rodina bohužel poslední dobou zažívá křest ohňem. Babiččina rakovina postoupila do takového stádia, kdy se jí začaly lámat kosti. Poslední dva týdny si stěžovala na neústupnou bolest, kdy nemohla ani sedět natož spát. Po vyšetření u doktora jí zjistili zlomenou pánev a stehenní kost. Co je horší? Pánev se nedá nijak operativně řešit a s tou stehenní kostí toho taky moc dělat nechtějí. Doktor nám do očí vpálil, ať se prostě smíříme se začátkem konce...
Mě osobně to bylo tak nějak jasné už delší dobu, ale nechtěla jsem si tu hrůzu tolik připouštět a potřebovala jsem zůstat pozitivní, už kvůli babči. Nejvíc to vzalo asi mou mámu. Probrečela kvůli tomu nejeden večer. A dosti nám její momentální stavy dávala najevo. Doma byl neustálý křik, stres a napětí. Ani se mi nechtělo chodit z práce domů, protože mi bylo jasný, co na mě zase čeká.
Tenhle víkend to vše vygradovalo. Začalo to tím, že jsem si ve čtvrtek odpoledne sbalila batoh s věcmi a hned v pátek jsem z práce jela rovnou pryč. Doma jsem se ani neobtěžovala někomu říct kam jedu a kdy se vrátím. Už jsem prostě potřebovala klid od všeho a od všech. Teď když nad tím zpětně přemýšlím, opravdu to bylo moudré rozhodnutí. Možná mě teď máte za zbabělce nebo za sobce, budiž, bohužel má přítomnost by stejně nikomu moc nepomohla. Nechtěla jsem jen ukazovat lítost. Jako ano, mrzí mě to a moc, že jeden z mých milovaných v rodině trpí, ale co s tím zmůžu? Nic. A tvářit se, že to bude zase dobrý, heh. Všichni víme, jaký to bude. Chci být optimista a věřit, že se to zase zlepší, ale je to jen mé bezbožné přání. Realita je bohužel někde jinde... A popravdě, čas od času si od toho všeho dát pauzu taky není špatný nápad.

Má cesta směřovala na západ za hranice. Jela jsem za tím posledním člověkem, o kterém jsem věděla, že se mě na nic ptát nebude, bude rád, že mě vidí a ještě mě dobře ojede... za Mattem. A opět to byla dobrá volba.
Matt mi celý víkend říkal, jak je rád, když jsem s ním a podobné pohádky. No usmívala jsem se na něj, ale nijak moc jsem to neprožívala. Od doby, co jsme ukončili náš imaginární vztah a já se konečně smířila s představou, že on ten pravý určitě není, se z nás záhadným způsobem stali dobří přátelé. Byly to zprvu měsíce bez jakéhokoliv kontaktu, pak jsem si k němu jednoho odpoledne jen přijela pro zbytek věcí s tím, že už se opravdu vidíme naposledy, no a od toho okamžiku jsme si opět začali neprvidelně psát. Ale už to bylo úplně jiný. A mě se to líbilo.
Ten víkend jsme si byli zaplavat, pak jsme podnikli výlet na kolech, zašli jsme do kina, každý večer a každé ráno si to hezky rozdali... co víc jsem potřebovala ke štěstí? Vracela jsem se domů naprosto spokojená a opět s čistou hlavou. I na mámě bylo vidět, že je to s ní už trochu lepší. Sice mi to nonstop vyčítala, že doma nejsem k ničemu, ale už se neřvalo tak moc a to bylo hlavní.

Mariňákovi jsem se neozvala už skoro dva týdny. Naposledy jsme se sešli ve Vyškově. Původně mě vylákal na krásné 3 hodiny vášnivého sexu (kvůli kterým jsem si ten den zrušila trénink) a nakonec se z toho vyklubalo jen zoufalých 30 minut a erekce. Bylo mi z něj špatně. Koukal na mě jak neviňátko a pořád se omlouval, že jsem ho asi blbě pochopila... no jistě! Hlavně, že on sám mi to psal o těch 3 hodinách, na kolenou mě skoro prosil, abych za ním ten den přijela, jak to bude krásný a něžný a dlouhý... a nakonec po necelé půlhodině zbaběle utíkal na rozlučkovou akci s ostatními instruktory (protože skončil další kurz záklaďáků a to se musí zapít).
Vykopala jsem ho (skoro nahého, hahaha) z auta, hodila po něm jeho věci, párkrát třískla pěstí do volantu a odjela (jen v džínách a podprsence) uraženě domů. Od té doby se mi neozval. Věděl proč. Zkoušel mi napsat v pondělí, ale odbyla jsem ho s tím, že mám na práci lepší věci. Zkoušel mi domluvit, ale bez šance. Na tohle nestačí říct ,,sorry jako"... Začínám být na to jeho chování alergická. Ve svým věku už by mohl pobrat trochu rozumu ne se pořád dokola chovat jak zmatenej adolescent. Ani ten sex s ním už není, co býval. Od doby, kdy mi po messengeru napsal, že bychom ty naše schůzky měli skončit, pak to zas zpětně odvolával a omlouval se, že udělal chybu, se to celý řítí tak nějak do kytek. Prostě tohle byla už od začátku dost okatá slepá ulička, jen já si zas naivně myslela, že z toho bude něco víc než jednorázový povyražení. Neměla jsem na mysli vztah, spíš jsem jen doufala v toho svýho milence. A ono nic. Báj, báj.

Čas od času se mi zdá o panu H. a někdy i o panu D. Pořád dokola ten samý sen. Volá na mě (pan H.), chce abychom se někde setkali, chystá se mi říct místo schůzky... ale pak zmizí ve tmě. Sakra, asi jsem zas nadržená. Navíc až moc zbabělá na to, než abych jednomu z nich napsala. Pana D. mám opravdu ráda a nechci mu ublížit, ani si z něj udělat jen dalšího sexuálního zajíčka. Bohužel ani na ten vztah s ním se zatím necítím. A pan H. je propstě pan H. S ním nic mít nechci, jen bych ho možná jednou ráda někde přefikla. Jednoduché. Radši to nechávám být a místo toho chodím třikrát do týdne běhat. Chytám totiž formu do plavek... ne to ne, spíš do nafukovacího kruhu. Chi chi. Svět je krásný a já zas pod vlivem.