Nikdy se ti nepodaří žít tak, aby se to líbilo každému. Proto žij tak, aby se to líbilo Tobě!

25/09/18

Proč nejsem optimista?

Minulý víkend mne nejspíš poznamenal na zbytek života. I když mě asi ani moc ne, to spíš moji rodinu. Jednou z našich rodinných tradic (čti pracovních povinností) je každoroční řezání dřeva u babičky. Spočívá to v tom, že celá naše početná rodina se sejde na celý víkend a řežeme, vozíme a skládáme dřevo do sklepa, aby babička s dědou přežili další krutou zimu v Jeseníkách :-) budu znít jako lemra líná, ale tenhle víkend fakt nemám ráda... od rána do večera dřít jako kůň a v mezičase každýmu odpovídat na dotazy typu: ,,Tak co škola?"; ,,Tak co práce?"; ,,Tak co vztahy?" ...




Ne, v pohodě. Je to přece rodina a rodina musí držet pohromadě, takže se vším sebezapřením a bez jakýkoliv jiných plánů jsem aktivně souhlasila, že teda jedu taky (už tak se až příliš vyhýbám rodinným sešlostem). Hned v pátek se věci daly až příliš rychle do pohybu. Dopoledne se teda řešil můj až moc úspěšný bratranec, který je dokonalost sama a samozřejmě jej porovnávali se mnou, černou ovcí rodiny. Měla jsem chutě položit si hlavu na hučící cirkulárku... možná by se tím hodně věcí vyřešilo.
Dále následoval oběd prokládaný nudnou konverzací, které jsem bohužel musela být přísedící, nicméně už se to naštěstí netýkalo mě a nikdo ani nechtěl, abych se zapojila do debaty, takže aspoň nějaké pozitivum. Po obědě pokračovalo pracovní nasazení, které s blížícím se deštěm nabíralo na rychlosti a kvantitě naloženého dřeva. Zatímco ráno jsem snobsky vozila v kolečkách jen pár polínek a v mezičase ještě stíhala usrkávat čajík z termosky, tak odpoledne už jsem přes hromadu polen na kolečkách neviděla ani na cestu a mám pocit, že termosku mi sežral v nehlídaném okamžiku pes...
Točili jsme se u cirkulárky jako auta na kruháči - jeden podával polena na řezání, druhý obsluhoval cirkulárku a třetí sbíral již rozpůlené dříví rovnou z curkule do koleček a valil do sklepa to všechno vysypat a hned zase zpátky, aby si vyměnil místo s podavačem dřeva. Jelikož jsem již pociťovala mírnou frustraci z nekončící práce a se stále se zesilujícím deštěm, zaťala jsem zuby a místo obvyklého jednoho okruhu jsem začala jezdit rovnou dva, někdy i tři. Polínka do sklepa jsem házela už s chodby, ani jsem se neobtěžovala tam jezdit, stejně pak večer tam budem zalezlí všichni jak krtci a skládat ty polínka na hromadu...
Mé neobvyklé svižnosti a aktivity si všimla teta, která se brzy k mé strategii připojila a už jsme byli na okruhu dvě, kteří se pomalu předháněli jak dostihový koně kdo si toho nabere víc a kdo to dřív stihne odvézt. Netvrdím, že tam vznikl chaos, ba naopak! Fakt jsme začali fungovat... sice v šíleném tempu a s docela šílenou zátěží, ale najednou už se ta práce zdála, že bude za pár minut hotová. Až jsem na sebe byla pyšná, že jednou do roka se zvládnu vyhecovat k tak skvělým výsledkům a najednou můj naprosto dokonalý bratranec už není zas tak dokonalý, když najednou všichni chválí mou maličkost za takové pracovní vypětí. No dlouho jsem si té slávy neužila.
V jednom nestřeženém okamžiku kdy jsem si na kolečka opět stavěla pyramidu vyšší, než jsem byla já sama kolem mě proížděla teta, která už svou vatru dřeva měla a řítila se po slepu směr sklep. Jestli tomu osud chtěl nebo to byla nešťastná shoda náhod, to jsem doteď nezjistila - když mě teta předjížděla a zároveň objížděla i rozjetou cirkulárku, její kolečka se nebezpečně začaly nahýbat. Je pravda, že jsme si nakládaly opravdu hodně dřeva a už jen zvednout ty kolečka bylo těžké, natož s nimi jet... Pozdě jsem si všimla šikmé věže z koleček, která přepadávala na stranu směrem k cirkulárce. Ani jsem nestačila oběhnout ty svoje kolečka, abych tetě pomohla zpátky tu tíhu vyvážit, když najednou jsem měla obličej od kapek krve.
Přísahám bohu, že jsem měla srdeční zástavu. Přetížené kolečka totiž strhly tetu na rozjetou cirkulárku, která jí chytila mikinu a stáhla na kotouč. Bylo to sice jen nešťastných pár vteřin, ale před očima se mi to promítalo skoro stejně dlouho, jako celovečerní film. Teta skončila pod cirkulárkou se zakrvácenou rukou a bez mikiny. Hned jsem z kapsy tasila telefon a volala sanitku. Z rozklepaného hlasu nešlo skoro nic poznat, takže chudák spojovatelka musela co chvíli žádat o zopakování situace a co, kde, jak, proč, atd. Samozřejmě venkovního povyku si všimla máma s babičkou, děda, který všechno viděl z druhé strany cirkulárky, no prostě během vteřiny tu spoušť viděli všichni.
Následovala typická panika. Nikdo z nás pořádně nevěděl, co sakra máme asi dělat. Teta seděla, držela se za paži a říkala mi něco o tom, že mám najít ten zbytek. Sakra jakej zbytek?! Po podrobnější ukázce jsem si teprve všimla, že se sice drži za pořezanou paži, ale na zemi bylo až moc krve z jedné rány. Když pak zvedla pořezanou ruku, zamotala se mi hlava. Kromě rozříznutého bicepsu (bylo to tak půl na půl - biceps, triceps - a až na kost, která z té rány byla krásně vidět) tetě chyběly na levé ruce skoro všechny prsty... jediný palec tam zůstal.
Nevěděla jsem, co mám dělat. Hlava se mi točila a bylo mi špatně od žaludku (nemohla za to krev, ta mi nevadí, spíš ten samotný moment...). Zoufale jsem se rozhlížela po zemi a přehazovala polena. Fakt jsem ten zbytek té dlaně našla. Nevím, jak to popsat... prostě to byl skoro ten samý pocit, jako když držíte v ruce odtržený ocásek ještěrky. Prostě fuj. Mamka to rychle vzala a šla to omýt pod kohoutek a dát k ledu, než přijede sanitka. Všude kolem mě byla šílená panika. I já sama měla jen krůček od toho se vyvrátit.
Během pár minut přiuletěl vrtulník, doběhli záchranáři a už to vše uteklo až moc rychle. Krev smyl déšť, zbytek dřeva jsem neochotně odvezla naházet do sklepa a zbytek večera (vlastně až do rána) jsme všichni proseděli mlčky v kuchyni. Nikdo totiž nechápal, proč se to stalo a co bude dál. Až teprve v sobotu ráno mamka s babičkou obvolávaly všechny a všem vyprávěli, co se vlastně stalo. Pak nám zavolali i z nemocnice, že už za tetou můžeme přijet se podívat. Já radši zůstala doma a s dědou pořezala a odvezla ten zbytek dřeva, které ještě bylo třeba dodělat. Hučení cirkulárky ve mě vyvolávalo pocity náhlé paniky a šílenství. Snad nikdy v životě jsem nebyla pod takovým tlakem. No ale dodělat se to muselo. Ten večer jsem jela domů. Už jsem nemohla strávit tu atmosféru, která u babičky panovala. Navíc práce byla hotová, takže mi nic nebránilo s klidem v duši odjet.
Ten večer jsem vyhledala společnost inženýra. Potřebovala jsem akutně k sobě muže, který by mě utěšil a držel v náručí. Na tetino zdraví jsem vypila skoro celou láhev vína. Nedělní dopoledne jsem pak trávila u koní, i když ani to mi moc nepomáhalo. Mamka se vrátila až odpoledne a chtěla jet kouknout na tetu do nemocnice. Neochotně jsem souhlasila, že teda pojedu taky. Netřeba popisovat, že mamka celou dobu probrečela. Prostě byla to hrůza. Doktor sice tvrdil, že ruku sešili dohromady a teta sama potvrdila, že prstama zase zvládá trochu hýbat, ale i tak... je zde šance, že to nesroste (neuchytí se to) a i kdyby, ta ruka už nikdy nebude na 100% funkční.
Snažila jsem se na tom všem najít něco pozitivního. Aspoň něco. Cokoliv. No jediné, k čemu jsem dospěla bylo to, že na tu hrůzu je fajn, že to odnesla jenom ruka. Levá ruka (když píšeme s tetou pravou).

18/09/18

Pohled na život

Můj život se zastavil, jako ručička hodinek. Již několik let strádám na jednom místě a neposouvám se nikam vpřed. A mrzí mě to. Není to okolím, je to mnou. Moje cesta ztratila směr a moje bytí ztratilo motivaci. Kdybych ze dne na den zmizela ze světa, nikdo by si toho nevšiml, protože není nic, čím bych se zapsala (v dobrém slova smyslu) na zeď slávy.



Seděla jsem večer v čajovně a spokojeně potahovala vodní dýmku. Málokdy se stane, že mám volno a i příležitost si zajít s někým do čajovny a jen tak relaxovat. Naprosto jsem se ztratila ve svých myšlenkách, které se kolem mne mihotaly stejně jako oblak kouře vycházející z dýmky. Konečně jsem se cítíla uvolněně a konečně jsem získala jiný pohled na věc. Všechny události v mém životě, ty zklamání a pocity méněcennosti - to vše jsem nyní měla před očima a kupodivu jsem za ně byla ráda, že se vlastně staly. Přeci jen, byly to životní lekce, nové zkušenosti a dalo mi to hodně. Udělalo to ze mě člověka, kterým jsem dnes...
Jenže dnes, kdyby za mnou někdo přišel a zeptal se mě, kde se vidím za 5 nebo 10 let a co vlastně chci od života, jaká by byla moje odpověď? Já nevím. Nevím, co chci dělat zítra, nevím, kde budu za 5 let a ani nevím, co chci... Můj život totiž ztratil tu jiskru, to nadšení. Nemám motivaci ráno vstát a jít něco dělat. Chodím akorát na bar a zase zpátky domů. Jaký to všechno má význam?
Někde v hloubi duše sním o krásném bytě a o dětech, že si založím vlastní rodinu a budu šťastná. Jenže... Vždyť ani nejsem schopná si najít pořádného mužského pro život! Kolik měsíců jsem promrhala bojem o Matta, i když to bylo vlastně předem prohrané? A když už se i našel někdo, kdo by mě mohl mít rád, radši jsem utekla do cizí náuče, zase si zpříjemnit jen jeden jediný večer. Život společnice mě hodně poznamenal, i moje práce se na mě hodně podepsala. Nemyslím tu práci na baru, nýbrž práci tanečnice a společnice v nočním klubu, kam jsem za svých chudých studentských let pravidelně docházela, abych měla něco málo na dalších pár dní... hlavně na alkohol. Tam jsem zažila úplně jiný svět. Každá slušná holka se teď asi chytá za hlavu, ale mě to vlastně nevadilo, ba naopak! Ta práce mě naplňovala! Byla jsem planoucí hvězdou večera, muži platili nemalé peníze za trochu času se mnou v soukromí a šeptali mi do ucha, jak by mi snesli třeba i modré z nebe. Nebyla jsem to já, kdo zde byl jako loutka. To oni. A mě se to líbilo.

03/09/18

Já tě v tom nenechám

Včerejší noční mi dala slušně zabrat. Na baru bylo živo víc, než je zdrávo a troufám si tvrdit, že jsem včera překonala svůj osobní rekord v roznášení půllitrů s pivem a to sice na 20 krýglů naráz. Ruce jsem měla vytahaný jak šimpanz... Ale ty dýška za to stály, co si budem povídat :-)
Většinu osazenstva tvořila omladina - hlavně teda lidi a děcka, který kolem třetí ráno vyhodili z diskotéky a jelikož náš bar nikdy nezavírá, tak se párty přesunula sem. Jukebox ten večer nakrmili vrchovatě drobnýma, div z toho chudák nezvracel. Kolikrát jsem se musela smát nad jejich výběrem skladeb... abyste rozumněli - dokud hrály dechovky, metal a pak country, tak jsem to ještě chápala. Jakmile ale začali hrát skladby pro děti (Šmoulové, Dáda Patrasová, apod.), už to začínal být hard core!



Díky Bohu, že svítání většinu pařmenů už zahnalo domů (směr postel) a pouze pár otužilců ještě dopíjelo poslední pivko. Jedním z nich byl i starší pán, který snad celý večer mlčky proseděl na baru a se zájmem mě sledoval při práci. Vždy se na mě jen usmál a přikývnul, abych mu roztočila další pivo. Tyhle typy lidí mám kolikrát nejradši. Ne, že by mi vadilo, když se se mnou chce někdo v práci vybavovat, to ne - kolikrát opravdu s nadšením poslouchám životní příběhy a problémy štamgastů, kteří mají nutkání se mi neustále svěřovat a vyzpovídat se. Nevadí mi to. Nicméně kolikrát to ticho a nebo hudba je prostě lepší. Když v tom na mě v jednu nestřeženou chvíli ten pán potichu promluvil.

,,Vysvětli mi, jak je možné, že taková krásná holka nemá chlapce?" otázal se.
,,Podle čeho soudíte, že nikoho nemám?" snažila jsem se blafovat.
,,Protože kdyby jsi měla pořádnýho mužskýho, tak nemusíš dělat po nocích za barem..." dodal s mrknutím. Tahle hra na pravdu se mi začínala líbit.
,,Podle toho se přece nemůžete řídit. Nemůžu nutit svého muže, aby se mnou po nocích vysedával za barem, když ráno musí vstávat do práce." nadhodila jsem s úsměvem. Pán se jen zasmál.
,,Hele maličká, já to znám. A povím ti - mít takovou ženu, tak kvůli ní ani nespím. Nebo ji nedovolím tuhle práci dělat. Správný muž by si vážil své ženy, ochraňoval by ji. Kdežto ty jsi zde skoro pořád sama." ukončil debatu.

Jen mlčky jsem se na něj usmála. Asi měl pravdu. Ostatní barmanky (zadaný barmanky) na svých směnách doprovod mají. Neříkám, že celou směnu, ale mají. Já jsem byla odjakživa samostatná jednotka. Nikdy jsem si na to však nestěžovala. I tak mám vždy mužkou společnost. Navíc jsem vždy zastávala názor, že svou drahou polovičku bych asi nenutila trčet se mnou v práci. Nevím, nepříjde mi to jako dobrý nápad. I když na to má každý asi svůj názor.

,,Ahoj Lolo! Krásný deštivý den!" ozvalo se najednou ze dveří.
,,Krásný den i tobě." odpověděla jsem s úsměvem na tváři. Přede mnou stál mechanik.
,,Zrovna jsem na cestě do práce a tak jsem si na tebe vzpoměl a napadlo mě, že bych ti mohl udělat radost." zamrkal. Běžela jsem ho obejmout.

S mechanikem udržujeme přátelský vztah, nicméně posledních 7 dní si vypisujeme trošku intenzivněji. I tak jsem byla ráda, že ho vidím. A přijít mě pozdravit bylo od něj krásné gesto. Chvíli se mnou poseděl a poklábosil, pak mě znovu objal, dal mi pusu na čelo a odjel do práce. Starší pán sedící opodál jen s úsměvem přikyvoval. Koukla jsem na něj s přesvědčivým pohledem, že jsem v naší debatě přeci jen měla pravdu já (jasně, že jsem kecala... ale to on přece nemusel vědět, že?). Hned se mi vrátila veselá nálada i energie. Přesně tohle jsem po ránu potřebovala!
Starý pán spokojeně dopil pivo, vysypal z kapsy poslední drobné na zaplacení, kývnul na pozdrav a s klidem odešel do deště. Ve dveřích se na mě ještě otočil a dodal ,,Přesně tohle jsem ti říkal, maličká. Správnej chlap tě v tom nikdy nenechá." a odešel. Opřela jsem se o lokty a zasněně se podívala ven z okna. Sice pršelo a bylo pochmurno, ale i tak byl ten nový den nádherný.

02/09/18

Miláček

Jsou dny, kdy si práci za barem užívám a jsou dny, kdy bych s tím vším už nejradši praštila. Včerejší večer byl jeden z těch pohodovějších dnů za barem. Je o mne všeobecně známo, že zdejší štamgasti (hlavně ti, kteří docházejí na pivo denně), si mě přezdívají miláček. A já se tomu nebráním. Koneckonců mě to vždy potěší :-)



Seděla jsem na baru a poslouchala potichu pohrávající jukebox, který zrovna okupovala banda mladých kluků. Musím uznat, že opravdu měli dobrý vkus, co se týče hudby. A jelikož se snažím být alespoň v práci stále pozitivní, nevědomky jsem se vlnila do rytmu právě hrající Metaliky. Uculení pánové se zájmem sledovaly moje vlnící se boky a jen s těží zadržovali smích.
Odpoledne se na bar zastavila na otočku i provozní, přebrat si tržby a dovézt zboží. Prohodily jsme spolu pár slov, hlavně plány na víkend. U mě to bylo jasné, já budu trčet v práci. Při pohledu na můj naříkající a naprosto zdevastovaný telefon si provozní dovolila poznamenat, že už by to asi chtělo změnu. No ještě aby ne... Díky mému věčnému házení s telefonem o stěny a o zem je přes celý displej pavučina, že se jen s těží dají číst zprávy, dotyk už taky těžce vynechává, a celokovové tělo a rožky jsou již značně sedřené a pokroucené. Až mi toho mýho telefonu bylo líto, jak jsem na něj kolikrát byla hrubá :-D
No jo, jenže já a novej telefon? Vždyť ho zase zničím. To snad ani nemá cenu! Následovala debata pro celou hospodu. Ze starých páprdů sedících u piva se z čista jasna stali specialisté na mobilní telefony. Až jsem se musela smát, jaká horlivá debata na téma poměr cena/výkon a která značka je vlastně nejlepší. Div se u toho neporvali. :-D
Nakonec provozní nadhodila, že bych si měla udělat radost a zkusit něco nového. Nechápavě jsem zavrtěla hlavou. ,,No, mě třeba napadlo - měla jsi už někdy iPhone?" zeptala se. Kývala jsem hlavou, že ne (jsem jedna z jeho odpůrců, prostě ten telefon mi neznámo proč nesedí/nelíbí se mi). ,,Vidíš? Tak je čas na změnu! Udělej si radost a pořiď si jeden." nakázala provozní. Začala jsem se smát. Za ty prachy (vyčteno na heurece, že pořizovací cena těchto plecháčů - od iPhone 7 a výš - je 14 tisíc) se ten telefon na ,,vyzkoušení" fakt neoplatí. A mít ho na týden, než s ním zase švihnu o zem, no to bych si musela pak urvat hlavu... :-D
,,Popřemýšlej o tom. Nikdo přece neřekl, že musí být nutně novej. Koukni na net, kolik je překupníků. Seženeš ho za pár kaček." naposledy mě pobídla a s ďábelským úsměvem odešla. Ten den mi to vrtalo hlavou. V mezičase mi od štamgastů přišlo asi tisíc doporučení na ostatní telefony i s osobní recenzí, kdo komu ho kdy koupil a jak už ho má dlouho...
Na večer, když se trochu vylidnilo, jsem brouzdala po netu a se zvědavostí se proklikávala eshopy s repasovanými telefony. Samozřejmě, že jsem se koukala na ty iPhony... No co si budem povídat, i tak ty ceny jsou přehnaně vysoký (a to jde o zboží z druhé ruky). Dokonce jsem pro odbornou radu a povzbuzení volala i zrzce (jelikož ta nakousnutý jablko má). Byla mým výběrem překvapená, nicméně podpořila mě v tom (ne, vyloženě mě ukecala!!!) no a tak se stalo, že ještě toho večera jsem si z jednoho toho repasu vybrala jednoho plecháče za nějakej rozumnej peníz a do středy by se měl objevit u mě na zápraží. Tak jsem na něj sama zvědavá.

PS: Nebojte, nebude mít dlouhýho trvání. Hned se Vám pochlubím, jak s ním zase budu třískat vzteky o stěnu :-D