Nikdy se ti nepodaří žít tak, aby se to líbilo každému. Proto žij tak, aby se to líbilo Tobě!

31/03/20

Prokletá sobota

Jsou věci a události, na které jsem se kolikrát těšila snad víc než na Vánoce a ve finále, když už bylo po, tak jsem se vlastně proklínala, jaká jsem byla pipka, že jsem tam vůbec lezla. A stejně tomu tak bylo minulou sobotu, když mě kluci z práce spolu s Leou zvali na grilovačku. Jelikož ten jeden po ní pokukoval už delší dobu, tak mi bylo jasný, že této akce bude chtí využít, aby se víc seznámil. A mě tam zřejmě táhnou jen kvůli tomu, protože ona by tam sama asi nejela. Však v pohodě. Na sobotu hlásili pěkné počasí a dostat se mezi lidi (kor v této šílené době) zní teď jako úplně nejlepší nápad. Takže jsem bez váhání řekla Ano!



,,Jak se těšíš na sobotu, Lolo?" strkal do mě neustále loktem kolega.
,,Ale jo, konečně zase upustím páru. Bude to fajn." odstrčila jsem ho hladíce si bolavý žebra.
,,Máme pro tebe překvapení, víš?"
,,Jaký překvapení?"
,,No hádej kdo taky přijede...?" nadhodil a začal se u toho červenat jako rajče. V ten moment mě smích přešel.

Takže ano. Oficiálně jsem věděla, že na sobotní grilovačce se chtě nechtě potkám s panem Božským. Co na to říct? Na jednu stranu jsem myslela, že mi srdce vyskočí z hrudi ven. Na druhou stranu, tak šílený strach a ztažený žaludek jsem snad nikdy předtím nepocítila. Bylo mi jasný co všechno je v sázce a bylo mi jasný, že z toho ve finále nic dobrýho určitě nebude. Taky přiznávám, že momentálně jsem v bodě, kdy bych opravdu ze zoufalství udělala snad všechno, abych se s Božským mohla vidět alespoň na chvíli... a ne jen na starých společných fotkách. Bože. Opravdu jsem nepoučitelná. Kolikrát už jsem zde hrdě hlásala, že tahle kapitola pro mě skončila? Pokaždý to tady píšu, že? Jo. A ono hele, ta realita je pořád někde jinde že.

Do soboty jsem nemohla doslova dospat. Těšila jsem se a zároveň mnou mávaly návaly paniky a pomyšlení nad odřeknutím mé účasti. Ještě to ráno před grilovačkou jsem seděla s telefonem v ruce a přemýšlela, že se na to opravdu vykašlu a nebudu v sobě živit tu naivitu. Vlastně bych si tím ušetřila hodně bolesti. Opravdu hodně. Čert ví, proč si teď dobrovolně dopřávám téměř denně takovou dávku bolesti. Asi to potřebuju a nebo jsem ještě nedostala dostatečně po tlamě...

S Leou jsme si daly opravdu záležet, abysme vypadaly jak top modelky. Make-up, řasenka, oční stíny, rtěnka, vlasy hezky na divoko rozpuštěný. Jo, fakt jsme na tom mákly a mělo to úspěch. Heh. U nesprávných lidí, ale co, alespoň nějaký zpětný ohlas se ke mě dostal. Přijely jsme na místo určení a najednou se mi roztřásly kolena. Bála jsem se vystoupit z auta. Musela jsem se zhluboka nadechnout a pomalu se vysoukat ven. Sakra. Tempem šneka jsem se soukala k venkovnímu posezení stále zahleděná do země. Abych pro jistotu nenavázala oční kontakt, víte co. Konverzace se ihned rozjela a celá pozornost se upřela na Leu, takže v pohodě jsem si mohla sedět na svým místečku bez povšimnutí. Co už, že jsem tam seděla jak na ostudě s rukama v klíně a zalomenou hlavu. Seděla jsem tam. Úspěch! No, jak pro koho...
Najednou padl nápad, že by někdo mohl zajít třeba pro kytaru nebo ještě pro stolní hry. Najednou se všichni upřeli na mě!

,,Hele Lolo, co kdybyste tam zašli vy dva (s Božským)?" najednou se ozvalo do trapně hrobového ticha.
,,No a co kdybyste šli radši vy dva s Leou?" odpálila jsem zpětně.

Úplně s jistotou si troufám říci, že jsem byla v tom momentě taky rudá jak rajče. Nehledě na to, že je asi pro mě lepší, že jsem stihla odpovědět dříve já než pan Božský. Protože jeho odpovědi (ač by byla stejná jako ta moje) jsem se bála asi nejvíc. Nebo spíš by to byl pro mě čistej průstřel skrz. A nač si to dělat bolestivý, když si teď můžu v hlavě naivně malovat to, jak jednoho dne se mi možná objeví přede dveřma s kyticí růží a s omluvou? Nebo se slovy, že mě chce zpátky? V klidu, prostě už mi z toho dost hrabe. Připadám si zas jak kdyby mi bylo 12.

Čas se táhl, najednou byla tma a začala být i docela zima. Všichni kolem mě posilněni alkoholem a já jediná střízlivá, jelikož jsem ten večer (záměrně) měla být řidič. Lea už sice chtěla jet domů, ale aktivně jsem ji udržovala na místě, protože mě se domů sakra nechtělo! Nakonec jsme se ještě na další hodinu nebo dvě přesunuli do chatky a zábava s Člověče, napij se! pokračovala uvnitř hezky v teple. Nakonec byla skoro půlnoc a už bylo vidět, že alkohol je sakra čaroděj. Koho neposlal do limbu, tak toho donutil najednou být milý k ostatním. A tak se záhadně stalo, že jsme si s panem Božským prohodily jednu nebo možná dvě nesouvislý věty. Myslím to bylo kvůli tomu, že ten kretén ztratil kostku a nemohli jsme hrát dál, ale byla to vlastně střašná sranda koukat na ty ožralý chobotničky, jak se plácají po zemi a hledají kostku, která skončila zakutálená až kdesi pod lednicí.
Jelikož po čase se přišlo na to, že díky hladině alkoholu v krvi se ta hra nedá ani dohrát, tak jsme toho nakonec nechali a začali jsme se soukat do auta. Najednou skoro všichni byli narvaní u mě v autě. Samozřejmě si nemohli odpustit posměšky na moje auto, který momentálně není v nejlepší kondici, ale důležité je, že pořád jezdí. Jako první jsem samozřejmě vysadila doma Leu a ostatní. Pana Božského jsem si záměrně nechala až jako poslední zastávku. Kupodivu v autě na toto nikdo neupozornil, protože všem včetně něho bylo sakra jasný, proč asi...

Jak jsme zůstali v autě už jen sami dva, zavládlo hrobové ticho. Hlavou se mi honily miliony a miliony vět, ale zbaběle jsem jen držela hubu a zírala na cestu. On samozřejmě spolupracoval. Dokonce jsem po dálnici jela nejnižší možnou rychlostí, jen abych ten čas nějak natáhla a možná aby mě napadlo něco, čím bych ho nějak dokopala k tomu zahájit konverzaci. Nenapadlo mě bohužel nic. Nic. Prostě jsem si jen užívala tu chvilku v jeho blízkosti. Kdyby chudák mohl, asi by mi vyskočil z auta a šel domů radši pěšky...
Nakonec jsme zastavili před jeho domem a já se skoro se slzama, který jsem do tý doby hrdě potlačovala, ohlédla za sebe. Jen poděkoval za svezení a vystoupil. Třískla jsem rukama do volantu. Sakra ty zbabělče, tak udělej sakra něco! A dělej, protože tahle další šance už určitě nebude! Seděla jsem a hleděla na něj, jak se pomalu motá směrem k jeho domu. Chtěla jsem křičet, ale měla jsem strach. Nechtěla jsem podělat něco, co podělaný už bylo a je. Nakonec jsem se zhluboka nadechla a rychle jsem otevřela dveře.

,,Hej buchto!" zakřičela jsem a vyběhla z auta.
,,Jo?" zeptal se a pomalu se na mě otočil.
,,Já... chci se jen na něco zeptat..." koktala jsem.
,,Na co?"
,,No.. stýská se ti někdy?"
,,Já nevím..."
,,A... mohla bych jít dál..."
,,Dnes to opravdu nejde."
,,A.. dáš mi aspoň pusu?"
,,Dnes opravdu ne Lolo... hele já vím, že tohle celý byl záměr, ale prostě ne."
,,Dobře... tak dobrou noc..." usmála jsem se a pomalu se vracela k autu.

Tak smíšený pocity jsem neměla už hodně dlouho. Opravdu ne. Polovina ve mě skoro řvala štěstím, no ta druhá polovina se chtěla radši zastřelit. Z toho rozhovoru jsem tak nějak nevěděla už vůbec nic. A to jsem si doteď myslela, že asi vím na čem jsem. No teď už jsem definitivně v prdeli.
Kouzlo Božskýho spočívalo v tom, že kolikrát dokázal větu říct tak dokonale, že člověk si to z ní přebral tak, jak si to přebrat chtěl. Kolikrát jsem se takhle díky tomu nechala uchlácholit, protože prostě řekl to co řekl... no ale myslel to vlastně úplně jinak, že. Což ale jsem vlastně nevěděla, takže zpátky ke mě a k mé naivitě.

Po příjezdu domů mi samozřejmě ostatní aktivně psali co bylo a jestli teda něco bylo a jak to probíhalo a co si o tom všem teď myslím. Odpověděla jsem jen, že to chce čas. Hodně času, aby se tohle šílený období zase uklidnilo. Bylo by pošetilé si myslet, že jedna společná noc by něco změnila nebo něčemu pomohla. Prostě ze všeho nejlepší by bylo začít úplně od nuly, bez předsudků, s vyřešenou minulostí. A tohle bývá sakra těžký. Někdy dokonce nemožný. Proto jsem řekla, že ať to bude jak chce, nechci a nebudu tlačit na pilu. Protože pokud si mám k Božskýmu najít zase cestu, budu muset našlapovat opravdu pomalu a opatrně. Bude to běh na hodně dlouhou trať a bůhví, jestli ten běh nebude vlastně zbytečnej...

30/03/20

Proč jsem se do tebe zamilovala

Můj drahý,

ani nevím, kde mám vlastně začít. Strašně ráda bych něco udělala. Nevím ale co. Cokoliv. Něco. To něco co jsem měla (nebo neměla) udělat už hodně dávno. Loni touhle dobou byl ten můj svět úplně jiný. Nechci říct, že byl prázdný. Ale určitě byl v něčem jiným, v něčem možná i trochu lepší. Tehdy jsem totiž v hlavě nosila asi úplně jiné myšlenky a představy.


Loni touto dobou to bylo vlastně úplně stejný. Byl pěkný den a my schovávajíc se před prací jsme s kolegy leželi v trávě za přívěsy, kde nás nikdo neviděl. Nikdo nemluvil. Vzduchem se táhl kouř z cigaret a občasné chraplavé zvuky. Koukala jsem se na nebe a myslela na hlouposti. Z mého snění mě vyrušilo poklepání na rameno a display telefonu před obličejem. Nezaujatě jsem se zadívala jinam. Pak jsem telefon měla před ksichtem už po druhé.
Z počátku nechápavě, později opět nezaujatě hledím na kolegu ťukajíce si na čelo, o co se zase snaží. Ukazoval mi totiž tvoje fotky a blábolil cosi o tom, že kdybych chtěla, tak mi tě domluví. Jelikož od mala věřím na náhodná setkání a nikoliv na ,,uživatelské recenze", s díky jsem tuto nabídku odmítla. Člověk (můj kolega z práce), kterýho moc nemusím kvůli jeho chování mi bude dohazovat někoho, koho ani neznám a tvrdit mi, že on je ten pravej? Asi těžko.

Co čert nechtěl, my jsme si stejně napsali. Ten víkend jsem byla v Praze a marně řešila svoji zpackanou bakalářskou práci. Do toho mi přišla na facebook žádost o přátelství spolu se zprávou. Bylo to v té chvíly asi jediný, co mě na chvilku vytrhlo ze studijního stresu, nicméně to pro mne nebylo natolik atraktivní, abych tomu (tobě) věnovala více jak 10 minut svého života. A čas šel dál. A poměrně pořád stejný bezcený scénář. Padl pozdrav, dotaz na to jak se mám a to bylo vesměs asi vše. Kolikrát přicházely jen zprávy, které jsem ani nečetla nebo zanechala bez odpovědi, protože pořád moje pozornost směřovala jinam...
Přemýšlím kdy asi to tak mohlo být. Možná květen nebo začátek června - ten víkend, kdy jsem trochu pošetile přijala nabídku, že s Vámi pojedu k vodě, abychom se teda viděli i osobně. Neříkám, že to bylo špatné. I když jsem se zrovna necítila ve své kůži a navíc jsem sama byla vlastně obklopená cizími lidmi. Ale vlastně mi bylo i dobře, protože jsme si potom vzali nafukovací kruh a plavali dál od břehu a mluvili o blbostech. Což bylo vlastně skvělý, že jsem mohla řešit blbosti, vtipkovat a zároveň jsem nebyla ani vyslýchaná, co dělám, kde dělám a podoný trapný otázky, který člověk používá ve chvíli, kdy už ani neví, co dalšího má říct.

Čas dál plynul a tys mi nabídl, že se za mnou stavíš do práce. Potom jsme měli první společný výlet, poté první společnou (neříkám, že vydařenou) párty u tvých přátel. Najednou jsem si začala uvědomovat, že jsem asi rozjela kolotoč, do kterého jsem údajně nechtěla nasednout. Dalších pár týdnů jsem řešila, jak ti to mám vlastně říct, že s tebou asi nechci být nic víc, než jen kamarádka... ale prostě byla jsem asi slaboch si něco takového přiznat. A čas šel dál a zprávy o tom, jak úžasný páreček my dva jsme se na mě hrnul ze všech stran. Najednou jsem se tomu přestala bránit a v hlavě jsem si řekla, že se časem možná naučím, tě milovat, že si mě prostě jednou možná získáš.
Koncem července jsme si spolu poprvé zatančili, poprvé se políbili. Poprvé jsem si přiznala, že už to asi nebude jen v mé hlavě a vpustila jsem tě do svého života. Přišlo první milování a slib toho, že odteď už budeš jen ty a nikdo jiný. Do práce jsem vstávala s úsměvem, během dne jsem skoro nepouštěla telefon z ruky a po práci jsme byli zase spolu. Najednou jsi byl to jediné, co jsem v životě měla. Omezila jsem pole dance, omezila jsem všechno, abych mohla být s tebou. I když mě časem za tohle dohnaly výčitky. Občas ten hlásek ve mě řval po svobodě... Kterou jsem najednou jakoby neměla, protože jsem musela brát ohledy na tebe a na to, že ty chceš být se mnou. A pravda, občas to na mě bylo i znát, že bych nejradši byla jinde a sama.
A najednou byl začátek září, to už jsme zase v onom známém složení všichni sedali do auta a vyráželi za romantickou dovolenou k moři. Oba víme, že moc dobře pro nás neskončila. A v ten moment se mi naruby zamotal úplně celý můj svět. Smutek jsem zaháněla tím, co jsem dělala dřív. Takže znovu pole dance (pro jistotu 3x do týdne), skoro každý den jsem chodila zase běhat a ještě jsem své deprese prokládala lahví alkoholu, která mi napomáhala akorát k tomu psát ti smutný vzkazy, pak nesmyslný vzkazy, a pak i naštvaný vzkazy.
Prostě se nám ty naše role trochu prohodily. Tys mě začal odmítat a já zoufale toužila být jen s tebou. Najednou jsem proklínala celý svět, pak tebe no a pak i mě. Jednoho večera jsem vzala do ruky nůž a chtěla od toho zbaběle utéct. To se mi nepovedlo. Pak jsem zase pila. Pak už jsem to v sobě vzdala a zůstala jen stát na místě. Věřial jsem tomu, že jediné, co mi pomůže, je čas. Buďto se věci zase vrátí do starých kolejí a nebo se vydám jinou cestou.

Teď po roce zjišťuji, že jsem se od té doby vlastně nikam neposunula. Zoufale jsem se snažila sobě a svému okolí dokázat, že za něco stojím. Přestala jsem se mít ráda. A začala jsem svůj boj. Myslela jsem si, že když se budu opravdu snažit a vytrvám, tak že to zase všechno mezi nái napravím a bude to ještě lepší, než jaké to bylo před tím. Ale víš ty co? Ono to tak není. Ba naopak. Čím více energie jsem do toho všeho dala, tím více byly okolnosti horší a horší. Odehnala jsem od sebe úplně všechny, dokonce i ty, kteří se mi snažili pomoci. A jakmile už jsem zůstala úplně sama, pak teprve jsem si po tom všem uvědomila, že už to vzdát prostě musím. Nelze věčně plout proti proudu, protože ať chceme nebo ne, stejně už to časem ani nepůjde. Ty síly jednou dojdou. Nechci říct, že už nejsem silná. Chci jen říct, že jsem konečně asi pochopila, že cokoliv dalšího dělat prostě nemá smysl. Trvalo to dlouho a muselo na mě skrz to řvát hodně lidí, ale už jsem to pochopila. Stala jsem se vlatně jen zoufalou stíhačkou. Člověkem, který se mi vždy hnusil. To jsem teď i já. A nechtěla jsem to slyšet. Nechtěla jsem si přiznat, že to prostě nejde. Chtěla jsem pro to udělat třeba i nemožné, jen abych tvrdohlavě dosáhla toho, co JÁ jsem chtěla. Aniž by mi vlastně došlo, co chceš ty. Nebo spíš co nechceš ty...

Můžeš mi věřit, že to šíleně bolí. Nejvíc bolí to si přiznat pravdu. A ještě bolestivější je se s tím prostě smířit. Protože jak už jsem psala, já se s tím smířit nechci, i když musím. Prostě nechci. Ale ten vztek ani to zapírání mi nepomáhá. Hold se musím teď vypořádat sama se sebou. I se svojí ješitností. Protože do tohoto stavu už se znovu dostat nechci. Ani v něm pořád přetrvávat. Nechci už přiživovat svoje zoufalé sny o tom, že jednou budeme zase spolu a zase šťastní.
Dřív jsem se odvolávala na to, že k nalezení klidu potřebuju svoje odpovědi na otázku proč. Teď chápu, že celou tu dobu jsem spíš jen zoufale potřebovala najít to něco, co by dokazovalo, že já nebyla ta špatná. A opět jsem to nepotřebovala dokazovat sobě, nýbrž svému okolí. A Tobě. Především tobě. Mrzí mě to.

Tímto bych to tedy asi ukončila. Kéž bychom zůstali přátelé. Nicméně to je nemožné. Spíš šílené. Protože to bych vlastně nedokázala já, to by mě zničilo. Takže pro nás oba bude vlastně lepší, když tuhle kapitolu a tenhle zvláštní rok uzavřeme a půjdeme dál. A každý svou vlastní cestou.

Sbohem.

01/03/20

A pak zase nasněžilo

Další víkend, který trávím v Praze. Nejedná se bohužel o žádnou velkou párty, nýbž jen o školu. Nicméně ruku na srdce, zimní semestr mám úspěšně za sebou a světe div se! Já všechny zkoušky zvládla hned na poprvé! No oujé, ne? Ani se tomu nechce věřit, že se s flákačky jako jsem já (lépe řečeno nezodpovědné bohémské flegmatické alkoholičky) nakonec vyklube i pilný student... fakt si teď nedělám prdel. Kdo by nevěřil, ukážu mu svoji žákovskou knížku. :-D



Mám ze sebe po dlouhé době docela dobrý pocit. Něco ve mě konečně dostalo rozum a začala jsem dohánět to, co jsem pár let zpátky házela za hlavu. Víc se teď věnuji studiu a zdokonalování sebe sama, v práci se opravdu snažím prorazit do popředí (což se mi daří), zase jsem oprášila angličtinu a opakuju si základy konverzace a gramatiky, abych se udržela ve formě, tak kromě pole dance ještě cvičím doma (hlavně se teda protahuju, protože jsem zjistila, že si nezvládnu ani dosáhnout na špičky... stěží na ty kolena. Trapas.). Když to takhle půjde dál, možná se do 3 let konečně dočkám povýšení, vysokoškolského titulu a na starý kolena třeba ještě udělám i provaz. Hehehe! Plán ja cip, že?

Můj boj o pana Božského jsem definitivně prohrála 26. února... Dopisy a vzkazy, které ode mě denně (jop, zase denně... i když jsem slíbila, že se na to vypisování už vykašlu a nebudu stíhačka...) dostával, se nakonec opravdu dočkaly svých odpovědí a vyslyšení mých proseb o odpověď. Strašně ráda bych řekla, že to byla scéna jak z romantickýho filmu, ale spíš to byla jen tragikomedie. Oprimista by řekl, že to mohl bejt i fejeton. O tom ještě budu do budoucna určitě psát podrobněji, protože tuhle kapitolu v sobě pořád nemám uzavřenou. Teda ne úplně. Nebo spíš jsem ji ani uzavírat nechtěla. Ale v pořádku, on ji uzavřel za mě.

A ke konci týdne, krom toho že ve zprávách už šíří paniku o tom, že už je koronavirus i v ČR, tak dokonce u nás už zase sněží...