Nikdy se ti nepodaří žít tak, aby se to líbilo každému. Proto žij tak, aby se to líbilo Tobě!

14/10/18

Se smečkou psů

Další týden na vojně je konečně za mnou... pro pořádek, teprve druhý týden. Zbývá jich ještě 10. Ráda bych napsala, že jsem z toho nadšená a plná dojmů, nicméně opak je pravdou. Není tajemstvím, že armáda má za úkol nováčky fyzicky i psychicky co nejvíce vydeptat - nechat je spadnout až na samotné dno svých sil a pokud možno ještě hlouběji, neboť jedině tak se z obyčejného člověka stane elitní voják. Bez soucitu, bez slitování a každý den s větší a větší zátěží.



Můžu s klidem říci, že na dno jsem si sáhla hned v pondělí. Vyfasobali jsme konečně zbraně (což byla vlastně zábava), jenže hned poté jsme s nimi byli nuceni běhat, sestavovat a rozebírat je jako lego no a učit se nazpměť jednotlivé součástky, ráže a další parametry.
K tomu všemu přesuny z bodu A do bodu B bývaly vždy zrychlené - ne, že krokem... rovnou svižným poklusem. Kdyby po rovině, ale do kopců. A kéž by jen krátké vzdálenosti. Koncem týdne už jsem byla sešrotovaná na padrť. Nohy i ruce mi vypovídali službu hlava mi přímo nařizovala se hned na patě otočit a prostě to všechno vzdát. Pozitivní myšlení a dobrá nálada jde jen s těží udržet času n odpočinek je žalostně málo... téměř žádný. To vše a mnohem více jsem prožívala od pondělního rána do čtvrtečního odpoledne.
Popravdě, už dost lidí to vzdalo a upřímně - nedivím se jim. Kolikrát bych se k ním moc ráda přidala, páč si v hlavě pořád dokola telím, že tolik námahy mi za to nestojí. Nicméně n konci dne, když už konečně vypnu vrhnu se zničená do postele, se moje hlava zase uklidní a zase se nic moc vlastně neděje. Je to opravdu psychicky náročné, tedy aspoň pro mě. Nicméně pořád se snažím udržet si dobrou náladu a pozitivní myšlení. Jsou dny, kdy mi to nejde a prostě brečím. Nicméně jsou i dny, kdy se mi podaří zvítězit i sama nad sebou a v tyto dny jsem na sebe nesmírně hrdá.
Spolu s bandou dalších 50ti lidí tvoříme jednu četu. A jako četa musíme fungovat jednotně. Pokud jeden jediný člověk něco pos*re, trest máme všichni. To samé platí i třeba o tom běhu. Pokud se běží, běžíme všichni. Musíme. Kdo nestíhá tempo, dává pokouřit ostatním. Ze začátku lidem moc nedocházelo, že si sakra musíme pomáhat a všichni fungovali sólo... O to hůř se nám s ostatními vycházelo. Nicméně čas a instruktoři nás brzy utvrdili v tom, že člověk jako jednotlivec v armádě nepřežije (pokud není Rambo nebo Chuck Norris, to je přeci jasné!). A díky bohu jsme se tak k sobě začali i chovat.
Kluci nám hodně při běhu pomáhají - nesou nám batohy a strkají nás vpřed. Pak už je mi i docela jedno, že běžím, protože jsem objevila to kouzlo tahu, kdy se o svýho ,,buddyho" (prostě ten vedle vás) zachytím a dokážu běžet vesele dál, nehledě na vzdálenost. Opravdu to funguje! A taky v hlavě si neustále omýlat, že stejně bude z chvíli někde pauza.

Opět jsem plná dojmů a opět dnes zamačkávám slzu, když se musím sbalit a jet zpátky do kasáren. Ten tlak na nás se totiž pořád zvyšuje a je samozřejmé, že se člověk vrací do tohoto šíleného kolotoče poněkud znechucen. Nicméně jakmile se mi to povede a dožiju se onoho posledního týdne - pak opravdu budu sama na sebe hrdá, že jsem něco tak šíleného prožila a věřte tomu, že ta neuvěřitelná dřina bude stát za to!

06/10/18

50 odstínů zelené

Tak mám za sebou svůj první týden KZP (kurzu základní přípravy) neboli vojenského výcviku. Původně jsem plánovala vzít si noťásek s sebou a psát vám každý den čerstvé zážitky z onoho dne, ale jak se ukázalo, fakt na to prozatím nemám. Jednak proto, že každý den máme pracovní dobu od 6:00 do 22:00 (bez možnosti volna, pustí nás akorát na oběd) a druhak ten celý den venku pochodujeme v kanadách a v maskáčích, cvičíme kruháče, běháme jak šílenci a ještě v tom mezičase se musíme učit hodnosti, vojenskou přísahu, skládat a rozebírat zbraně, určovat a udávat souřadnice z mapy, atd. Sečteno a podtrženo, v životě mi den neubíhal tak extrémně rychle, jako na KPZ.


Kdybych měla napsat svůj první pocit z nové práce a z nového místa - je to jako kdyby vám bylo znovu 10 a vrátili jste se jako děti na skautský tábor. Fakt sranda. Na druhou stranu, člověk jako jednotlivec zde nic neznamená, vlastně ani neexistuje. Nikdo tu s Vámi nejedná v rukavičkách. Na nějaké jemné zacházení a úlevy můžete rovnou zapomenout. Prostě nařídí vám stát 2 hodiny někde venku na dešti, tak prostě jdete a stojíte. Nesmíte mluvit, nesmíte se hnout a nesmí Vás ani štvát, že zrovna prší...
První 3 dny pro mě byly dosti psychicky náročné. Nejsem nějaká přehnaná hysterka (to jen čas od času), nerozhází mě nový kolektiv a ani se nebojím tvrdé práce. Spíš je to takový ten prvotní stres, který asi každý z nás čas od času prožívá (opravte mne, jestli se mýlím). Jste na novém místě, kde nikoho neznáte a pořádně ani nevíte, kde co je. Prostě nic, z čeho by se člověk musel zákonitě zhroutit, nicméně ta adaptace chviličku trvá, že. Navíc hned první den se najelo na nadupaný program, o kterém jsme samozřejmě nevěděli, co a jak se bude dít. Pak na další dny už nám dali rozvrh, takže pohoda. Vše se říkalo jen jednou, pokud člověk něco neslyšel nebo nepochopil, měl docela smůlu. Všude jsme museli stát včas a nějaká ta ,,pauza na odpočinek" vůbec nepřicházela v úvahu.
Pohyb mi nevadí, naopak! Do fitka jsem se chodila ničit dobrovolně a čas od času jsem si i chodila zaběhat. Spíš mě štvala ta zima. Měli jsme hned první den vyfasovat vojenský mundůr a nějaké další věci, no bohužel se stalo, že výstrojní sklad vzhledem k velkému počtu vojínů prostě nestíhal a tak se stalo, že jsme na sebe uniformu navlékli teprve ve čtvrtek. Což by možná ani tak nevadilo, spíš byl problém, že jsme dostali nařízeno, vzít si s sebou pouze pár nejdůležitějších věcí (hygiena, spodní prádlo,...) a že zbytek ani civil (naše vlastní oblečení) na sebe stejně oblíkat nesmíme, to až zase o víkendu, jak pojedeme domů. Tak se i stalo. Naštěstí můj vnitřní instinkt mi přímo přikazoval si vzít alespoň jedny legíny navíc, lehkou bundu proti dešti (z Decathlonu taková křiklavě oranžová, tenklá jak papír, ale skvělý nepropustný materiál - na podzimní běhání k nezaplacení) a náhradní triko. Teď zpětně díky Bohu, že jsem si ty věci vzala.
První tří dny pršelo, nicméně počasí zde nikdo neřeší a tak nás tahali po venku. Cvičili jsme pochodování, nástup, pozor, pohov, prostě co bylo třeba. V dešti, ve větru, prostě celý den. Ten první den jsem necítila prsty u nohou, jaká mi byla zima. Ostatní se tvářili podobně. Další den už jsem se zavlíkla tak, že jsem na sobě měla dvoje trika, mikinu s bundou, a dvoje běžecké legíny. Byl to skvělý pocit, když se člověk zbaví jedné nepříjemnosti, hned jsem měla náladu o něco lepší.
Chování arogantních instruktorů je zatím v mezích přijatelnosti, nicméně jak jsem již psala, člověk jako jednotlivec zde neznamená vůbec nic. Oni si Vás zde nepotřebují udržet, tudíž je jim úplně jedno, zda to vzdáte a odejdete nebo si tu buzeraci necháte líbit. Podle toho se s vámi zachází. Urážky, výsměch, řev, to vše je zde na denním pořádku. Buďto si to všechno berete osobně (a zákonitě vám to velmi brzy začne solidně nahlodávat psychiku) a nebo je prostě máte v paži, kývete jak tupý osel a jakékoliv narážky na vaši maličkost ihned vypouštíte z hlavy pryč a jedete si svoje. Tuhle taktitu jedu já a jedu ji už dost dlouho. Tudíž i ty urážky a řev (ten pocit, když proti vám stojí chlap vysoký skoro 2m, nabušenej jako kulturista a řve tak, že se chvějí i okna) snáším v celku dobře. Bohužel, pár holek se při těchto okolnostech rozbrečelo... což vlastně i chápu.
Prostě sečteno a podtrženo, vojna resp. KZP mi otevřelo oči a dalo zase mnoho zkušeností, co všechno je člověk schopný vydržet, když si za něčím stojí. Opravdu pevně věřím tomu, že když už přežijete ty 3 měsíce zde, tak Vás pak už nepoloží asi nic. A vydrží zde jen ti, kteří o tu práci fakt stojí, to je jasné! Nikdo by si dobrovolně nenechal srát na hlavu kvůli zaměstnání, o kterém není zcela přesvědčen, že by ho vůbec mohlo bavit... A pokud ano, nechť mi prosím napíše! Fakt by mě zajímalo, který šílenec by do něčeho takového dobrovolně šel 764

No, původně jsem se chtěla o dojmy podělit již včera, nicméně po celotýdenním tělocviku jsem dneska ráda, že uzvednu alespoň hrnek s čajem. A to nekecám! Bolí mě celej člověk, dokonce cítím i svaly, o kterých jsem ani netušila, že je mám. Ještě zítra si budu užívat volného dne (který nejspíš strávím nakupováním věcí, které s sebou na KZP akutně potřebuju) a spánkem. A v pondělí začínáme zase na novo!